in Uncategorized

Sunday Morning 2019-02-03

photo of bus interior

Photo by Lautaro Andreani on Unsplash.

Coses que he llegit aquests darrers dies.

Facebook pays teens to install VPN that spies on them

Cada setmana en coneixem una nova malifeta. Des de 2016, Facebook ha estat pagant fins a vint dolars mensuals (més comissions), a usuaris d’edats entre tretze i trenta cinc anys, per instal·lar una aplicació que interceptava totes les comunicacions realitzades des del seus telèfons mòbils. I, com que no tenien prou amb això, els demanaven que fessin una captura de pantalla de l’historial de compres d’Amazon i l’enviessin. El tarannà d’aquest programari es dissimula sota el nom “Facebook Research”. No es podia dir “Facebook Pickpocketing” perquè el llenguatge és important i cal mantenir les aparences.

Els 122 anys de la dona més vella del món podrien ser un frau

“L’estudi, «Jeanne Calment: el secret de la longevitat» publicat aquest desembre a ResearchGate, pel científic rus Nikolay Zak, amb l’ajuda de Yuri Deigin, un empresari relacionat amb la biotecnologia i les teràpies antienvelliment, defensa la hipòtesi que la filla de Jeanne Calment, Yvonne, hauria usurpat la identitat de la seva mare el 1934.” Aquest article del 324 dóna alguns detalls de l’estudi i es fa ressò dels arguments dels “defensors de Jeanne”.

Complete Axolotl Genome Could Pave the Way Toward Human Tissue Regeneration

“L’adorable i enigmàtic axolotl és capaç de regenerar diverses parts del seu cos, inclosos membres, òrgans i fins i tot porcions del cervell.” Impossible no recordar el conte de Julio Cortázar: “Hubo un tiempo en que yo pensaba mucho en los axolotl. Iba a verlos al acuario del Jardín des Plantes y me quedaba horas mirándolos, observando su inmovilidad, sus oscuros movimientos. Ahora soy un axolotl.”

L’autoritat de l’inescrutable: entrevista amb Cathy O’Neil

Ex-analista en el sector financer i autora del llibre Armas de destrucción matemática. Els algoritmes es dissenyen “a mida, en funció dels motius, valors i ideologies dels seus creadors” (o més aviat dels qui paguen als creadors). Per exemple: “La idea de fer servir algoritmes per classificar la gent com a «no assegurable» és més aviat digna d’una distopia de ciència-ficció barroera, però és el mecanisme bàsic que fa servir la indústria de les assegurances avui en dia.” Però indústria de les assegurances ja procurava triar bé els clients abans que s’inventessin els ordinadors. Com qualsevol altra indústria en un sistema capitalista, busca augmentar els beneficis, no ajudar la gent. Els ordinadors, la capacitat de processar grans quantitats de dades, fan més eficient la tria. L’arrel de la distopia, per tant, rau al sistema, no en el fet d’utilitzar algoritmes. La utopia també necessitarà algoritmes.

How black women were whitewashed by art

Andròmeda, de qui es va enamorar Perseu, era una princesa etíop. Però es rar trobar alguna representació pictòrica on no aparegui blanquejada. Igual que la reina de Saba. I no només en la pintura. L’evolució de les traduccions del Càntic dels Càntics ni tan sols sorprèn. Una mostra en català: «Sóc bruna però bonica».

A list of Free Software network services and web applications which can be hosted locally

Una llarga llista de programari lliure que pots instal·lar —si saps— i fer servir en lloc de les plataformes comercials habituals, gratuïtes o de pagament. Molt llarga, de fet. Correu electrònic, blogs, wikis, gestió de documents, retransmissió d’àudio i vídeo, etc.

Reposts

  • El Pont 🎗

Algun comentari?

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Webmentions

  • El Pont 🎗 liked this Article on twitter.com.

  • El Pont 🎗 reposted this Article on twitter.com.