in Uncategorized

Sunday Morning 2019-01-27

round table with tablecloth

Photo by Bern Hardy on Unsplash.

Algunes coses que hem llegit aquests dies.

Davos cumple su misión de costumbre: debatir sobre cambios pero para mantener el statu quo económico

“«Fa por», diu el responsable d’un fons d’inversions sobre la proposta d’Alexandria Ocasio-Cortez d’elevar el tipus màxim fiscal al 70%.” Volen que soni extremista, però al 1960, als EUA, el tipus fiscal màxim era del 91%. Al 1970 era el 71% i al 1980 el 70%. Els multimilionaris dels avions privats —aquests dies n’aterraran prop de Davos uns mil cinc-cents— preferirien que no ho sabéssim. De la mateixa manera que prefereixen convidar Bolsonaro.

Why Data Is Never Raw

Qualsevol estudiant de filosofia de la ciència ho sap, però la majoria de la gent no estudia filosofia, així que cal insistir-hi: no hi ha dades brutes, o crues, com diríem en anglès, sinó que sempre, necessàriament, venen cuinades. “‘Cru’ té la connotació de natural o intacte, mentre que ‘cuinat’ suggereix el resultat de processos cognitius. Però les dades sempre són producte de processos cognitius, culturals i institucionals que determinen què es recull i com es recull. En aquest sentit, ‘dades crues’ és en efecte una contradicció en els termes.” Les dades brutes, en resum, són una “fantasia tecnocràtica”.

Charvolant: The Kite-Drawn Carriages

Fantasia aplicada al transport de passatgers: cotxes tirats per estels. George Pocock, 1822. “Aquesta manera de viatjar és, de totes, la més plaent.”

Els fantasmes del Parc del Laberint d’Horta

Un jardí neoclàssic de 1794-1808 amb una ampliació romàntica posterior. Un laberint amb mirador i templet, un estany, un canal que va ser navegable, amb l’Illa de l’Amor al bell mig, i un fals cementeri medieval, avui desaparegut, amb un monjo autòmat.

Wikipedia – told you so!

“Un esbufec i un estremiment col·lectiu van recórrer palpablement la sala plena d’especialistes en biblioteconomia la primera vegada que vaig escoltar un conferenciant explicant com s’escriuen les entrades de la Wikipedia.” El punt d’inflexió va arribar segurament al 2005, quan la revista Nature va publicar una comparativa amb la Britannica que concloïa que la qualitat era similar. L’autor d’aquest article, que ja defensava aleshores l’ús de la Wikipedia, enumera ací algunes raons per a preferir-la. La primera és el seu abast més ampli, i esmenta exemples d’articles que no apareixen en enciclopèdies convencionals.

Re-decentralizing the Web, for good this time

El Web va ser dissenyat originalment com una xarxa descentralitzada, però aviat va començar a patir successives onades centralitzadores: primer la guerra dels navegadors, després la dels cercadors i finalment l’espoli de les nostres dades en les anomenades xarxes socials. Ara, amb el projecte Solid, Tim Berners-Lee intenta retornar el control —el poder— a l’usuariat. Ruben Verborgh ho explica de manera molt entenedora. “Els reptes i les solucions no són de naturalesa purament tècnica, sinó que s’integren en un trencaclosques socioeconòmic més gran, al qual tothom està convidat a contribuir.”

Reposts

  • El Pont 🎗

Algun comentari?

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Webmentions

  • El Pont 🎗 liked this Article on twitter.com.

  • El Pont 🎗 reposted this Article on twitter.com.