in Uncategorized

Sunday Morning 2018-12-23

bird's eye view of ferris wheel

Photo by Jaromír Kavan on Unsplash.

Lectures d’aquesta setmana.

Widespread Blurring of Satellite Images Reveals Secret Facilities

Yandex —el Google rus— ha acceptat difuminar en els seus mapes certes localitzacions d’Israel i Túrquia: “…un excel·lent exemple d’allò que es coneix com efecte Streisand […] En obeir les sol·licituds per ocultar de forma selectiva les instal·lacions militars, el servei de mapes ha revelat de fet les seves ubicacions precises, perímetres i funció potencial per a algú amb prou curiositat per a trobar-les totes.”

Tot allò que saben de nosaltres

Xavier Duran, revista Mètode. Una bona introducció en català al tema de les dades massives. El problema no és només tot el que es pot esbrinar i inferir encertadament sobre nosaltres, sinó també l’excés de confiança en l’estadística: menysprear els marges d’error, traslladar acríticament prejudicis i biaixos a algoritmes opacs, etc. “Poden ser eines potents per fer una societat més justa, sempre que estiguem disposats no només a cantar les seves excel·lències sinó també a admetre i contrarestar les seves limitacions.“

As Facebook Raised a Privacy Wall, It Carved an Opening for Tech Giants

Facebook no gosa vendre les dades dels seus usuaris, però les ha compartit amb Microsoft, Amazon, Spotify i altres gegants tecnològics en benefici mutu. “Les dades personals són el petroli del segle XXI, un recurs que val milers de milions de dòlars per a aquells que el poden extreure i refinar més eficientment.” Sempre sense informar-ne, encara menys demanar consentiment, aprofitant l’immens buit legal dels EUA i la nostra passivitat.

Genetic information as self-fulfilling prophecy

La informació genètica pot exercir un potent efecte placebo… o nocebo. En aquest experiment realitzat a Stanford, s’analitzava l’ADN dels subjectes participants i tot seguit se’ls informava sobre la seva capacitat innata per a fer exercici físic i sobre el seu risc d’obesitat. En l’hora següent, es va comprovar que els afavorits per la loteria del genotip podien córrer més temps que abans o s’atipaven més ràpid, al contrari que els seus companys; independentment que a uns o a altres se’ls hagués dit la veritat o se’ls hagués mentit. “Els psicòlegs que van dirigir aquest estudi no saben per què van trobar el que van trobar. Tot i que la informació genètica pot canviar el comportament, no pot explicar els canvis fisiològics tan ràpids que hi van veure. L’estrès tampoc ho explica, ja que la percepció d’un genotip protector va generar un augment fisiològic de les hormones que controlen la nostra alimentació. Conclouen que el mecanisme causal, que té efecte instantàniament, és la «mentalitat» [mindset].”

Why 536 was ‘the worst year to be alive’

La boira va tapar el sol a Europa, Orient Pròxim i altres parts d’Àsia durant divuit mesos. Temperatures baixes, males collites, fam i mort. La causa: l’erupció d’un volcà a Islàndia.

Quan un volcà esclata, llença sofre, bismut i altres substàncies fins a les capes altes de l’atmosfera, on formen un vel d’aerosol que reflecteix la llum del sol i la retorna a l’espai, refredant el planeta… gairebé tots els estius excepcionalment freds dels darrers 2.500 anys van ser precedits per una erupció volcànica.

First Successful Pig-to-Baboon Heart Transplant Heralds Human Trials

Quatre babuïns amb cors de porc trasplantats en un laboratori de la Ludwig-Maximilians-Universität de Munic. La idea és poder utilitzar-los en humans. Per a evitar el rebuig, s’han utilitzat tècniques d’edició genètica i els immunosupressors habituals. L’alternativa són els cors artificials.

La Vall d’Uixó comprueba la falta de un muerto tras una lápida con nombre fantasma

“En la làpida, una de les més senzilles del cementeri municipal, es podia llegir la data en què hauria mort Aitor Iureta Oteiza, l’onze d’agost de 2014 als vuitanta-dos anys.” Un nínxol buit, darrere d’una làpida amb el nom d’una persona inexistent: un fantasma, abans i després de mort. Corrupció i ritus funeraris: fer passar el torn dels enterraments per assegurar a algú una millor posició en el trànsit a l’altre món. Els límits del realisme són massa estrets per a imaginar aquesta societat, en la literatura i en la política.

Reposts

  • El Pont 🎗

Algun comentari?

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Webmentions

  • El Pont 🎗 liked this Article on twitter.com.

  • El Pont 🎗 reposted this Article on twitter.com.