in Uncategorized

Sunday Morning 2018-12-09

Algunes lectures potser remarcables d’aquesta setmana.

Xavier Diez: L’amor liberalitzat

De la mateixa manera que el culte a la novetat i la impossibilitat de construir existències sòlides, de poder gaudir d’un mínim d’estabilitat en la vida professional, la inestabilitat emocional també acabava per esdevenir un fenomen lligat al nou model del capitalisme.

Martin Rees, un “mortista antiquat”

Vicent Partal ens explica que Rees, astrofísic, Astronomer Royal des de 1995, va dir a un grup de defensors de la criònica (preservació d’humans a molt baixa temperatura) “que preferia acabar en una tomba bonica d’una església rural anglesa abans que en un refrigerador californià. Reivindicació que va tenir una resposta tan agra com xocant de part dels seus intelocutors… «Em van ridiculitzar com un mortista (deathist) realment antiquat».”

A Russian city is embroiled in protests over Immanuel Kant

Kant va nàixer a Königsberg, Prússia Oriental. Però des de la Segona Guerra Mundial aquesta ciutat és un enclavament rus (actualment entre Polònia i Lituània) i es diu Kaliningrad. Ara, les autoritats locals volen canviar el nom de l’aeroport i el cèlebre filòsof era l’opció que encapçalava una enquesta en línia. A alguns no els ha paregut bé. “Va escriure llibres incomprensibles que ningú dels que sou ací ha llegit ni llegirà mai”, va proclamar el vicealmirall Igor Mukhametshin en una arenga als seus mariners (YouTube). El clàssic elogi viril de la ignorància. Un grup d’exaltats va pintar la tomba de Kant i un piquet es va organitzar per protegir-la.

Facebook Gave Some Companies Special Access to Users’ Data, Documents Show

Continua el degoteig d’informació sobre els documents interns de Facebook (PDF, 250 pàgines) requisats pel parlament britànic. ”Com qualsevol negoci, vam tenir moltes converses internes sobre les diferents maneres en què podríem construir un model de negoci sostenible per a la nostra plataforma.” D’ací deu venir el problema: van crear una empresa (no una organització sense ànim de lucre com la Wikipedia o l’Internet Archive) sense cap model de negoci, i aquesta contradicció va generar els monstres que ara van eixint a la llum.

“It takes a whole village to raise a child”

Quin és l’origen d’aquesta frase? És realment un proverbi africà? Pareix que sí: “Aquest proverbi Igbo i Yoruba (Nigèria) existeix en diferents formes en molts idiomes africans. El sentit bàsic és que l’educació d’un infant és un esforç comunitari.” Em crida l’atenció que en les versions en castellà, o en català, es parli de ‘tribu’ en lloc de ‘poble’. Es diu que a Espanya la va popularitzar J. A. Marina, però abans d’això Hillary Clinton l’havia utilitzada en el títol del seu llibre It Takes a Village: And Other Lessons Children Teach Us (1996).

Blockchain study finds 0.00% success rate and vendors don’t call back when asked for evidence

“Hem documentat quaranta-tres casos d’ús de blockchain… Hem trobat una proliferació de comunicats de premsa, white papers i articles escrits de manera persuasiva. Però no hem trobat documentació ni proves dels resultats que se suposava que s’obtenien amb blockchain. Tampoc hem trobat les lliçons apreses o els coneixements pràctics que estan disponibles per a altres tecnologies en desenvolupament.” Mentrestant, com en tota bombolla, els intermediaris van fent caixa: per 10.000 €, Fujitsu et dirà si és bona idea utilitzar blockchain en el teu projecte.

Nigeria’s Buhari denies dying and being replaced by lookalike

El president d’un país desapareix durant mesos, per una malaltia no especificada, i posteriorment reapareix negant que sigui un impostor. El secretisme de les altes esferes s’enreda amb l’afecció a crear o a creure en conspiracions. Els casos de suplantació de la personalitat, real o imaginada, els dubtes sobre la identitat, pròpia o aliena, em fascinen. Desvetlen la meva imaginació filosòfica i literària.

Reposts

  • El Pont 🎗

Algun comentari?

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Webmentions

  • El Pont 🎗 liked this Article on twitter.com.

  • El Pont 🎗 reposted this Article on twitter.com.