in Uncategorized

Dimarts: Lobsang

Ahir algú va esmentar Lobsang Rampa (El tercer ull, El metge de Lhasa) i algú altre va puntualitzar el nom de plume complet del fals la­ma: T. Lobsang Rampa. Arribats en aquest punt, el de la ‘T.’, la pregunta es feia ineludible: què significava la inicial? Jo creia recordar-ho: Tues­day, dimarts. Després la Wikipedia m’ho va con­firmar: es veu que, segons ell, a tots els tibetans de classe alta els posaven el nom del dia de la setmana en què havien nascut.

Vaig aprofitar l’ocasió per repassar algunes altres dades més o menys conegudes. Per exem­ple, que un detectiu dit Clifford Burgess va des­cobrir la identitat real d’en Tuesday Lobsang: a saber, Cyril Henry Hoskins, anglès, nascut a Plympton el 1911 i afeccionat des de jove a les lectures teosòfiques. Va resultar que ni tan sols havia estat mai al Tibet ni en coneixia l’idioma. Quan aquesta informació es va fer pública, ell no va negar les circumstàncies del seu naixement, però argüí que un cert dia, temps enrere, l’esperit del veritable monjo tibetà havia ocupat el seu cos i hi havia restat allotjat.

El que em costa molt i molt entendre és per què diversos articles que denuncien la seva im­postura remarquen que el senyor Hoskins no era un lama tibetà sinó “el fill d’un lampista”. Què coi hi té a veure la professió del seu pare? Ja hi tenim el fotut classisme de sempre, tan volgut com ací, o pitjor, en les Illes Britàniques. Segura­ment hauria tingut més sort si en lloc d’un prole­tari hagués estat un d’aquells elitistes excèntrics, com els arxifamosos del grupet de Bloomsbury, que es complaïen a disfressar-se de prínceps abissinis per burlar-se de l’Imperi i tothom els reia l’acudit. Segur que si hagués estat d’un ells, hom li hauria tolerat qualsevol vel·leïtat orienta­lista i fins i tot que es proclamés posseït per l’es­perit de qui ell preferís.

Write a Comment

Comment